Het ontstaan van Kâld Kletske 

Sytze Hoogstins uit Burgum gaat in 2012 als één van de velen in zijn garage aan de slag met het brouwen van bier, nadat het virus der speciaalbieren ook hem heeft aangestoken. Twee jaar na de start komt Sytze met zijn eerste bier, Kâld Kletske Ljocht. Ondanks het succes is de Friese hobbybrouwer nog niet tevreden. Hoogstins komt er al heel snel achter dat zijn nieuwe brouwinstallatie niet toereikend is om aan de vraag te voldoen. Vanaf dat moment gaat hij duizend liter per keer brouwen met de ketels van de brouwerij van Gerrit Admiraal. De serie Kâld Kletske wordt vanaf dat moment uitgebreid. Hoogstins weet in een tijdsbestek van vier jaar zeven verschillende soorten bier te produceren. Inmiddels zijn het er tien! 

Het brouwen gaat Hoogstins goed af. Helaas gaat het met zijn gezondheid aanzienlijk minder en wordt geconstateerd dat de brouwer terminaal ziek te zijn. Dit is een enorme klap in het gezicht van de brouwende Fries en zijn omgeving. Gedurende zijn ziekte organiseert Sytze nog een bierproeverij voor zijn schoonzoon en diens vrienden. Deze middag wordt een gedenkwaardige middag. Tussen alle gezelligheid door wordt Hoogstins gevraagd wat zijn laatste wens is. 

De brouwer geeft aan dat het zijn ultieme droom is dat zijn bieren van Kâld Kletske blijven voortbestaan. Daarnaast zou hij graag zien dat er een "echte eigen" brouwerij komt die de bieren produceert. Door een aantal aanwezigen wordt er geen moment getwijfeld om de droom van Hoogstins in te willigen. De zieke brouwer heeft nog meegedacht over de indeling van de nieuwe brouwerij, verder dan dat is het helaas niet gekomen. In 2017 kwam hij te overlijden en heeft hij de werkelijke brouwerij nooit kunnen zien. 

SAMENWERKING MET HET RONDALD MCDONALD KINDERFONDS

Elk jaar zoeken we de samenwerking met een nieuw goed doel. In 2022 werkt de Kâld Kletske Klinkerkoers samen met het Ronald McDonald Kinderfonds. 10% van je inleg gaat direct richting het Ronald McDonald Kinderfonds. Maar bij deze 10% hoef je het natuurlijk niet te laten, dus doneer nu!